петък, 4 януари 2019 г.

ТОЧЕНА БАНИЦА С МАЯ И ЗАЛИВКИ!
Баба ми правеше най-вкусните точени баници...нейните листа бяха много тънки,винаги съм се възхищавала как го прави...още помня миговете около нея,когато точеше.
Сега ви предлагам една от нейните баници,но като допълнение реших да я приготвя и пробвам да е със заливка.Идеята за заливката видях от моята фаворитка Таня Левенова, за което й благодаря!



Продукти:
За маята-
1 кубче жива мая (42гр)
100 мл затоплена вода ( или прясно мляко)
1 ч  лъж захар

ЗА ТЕСТОТО:
700гр брашно
300 мл топло мляко (леко затоплено,да не е горещо)
1 суп лъж сол
5 суп лъж олио
2-3 суп лъж оцет
3 яйца

ЗА ПЛЪНКАТА:
200 гр сирене
масло-1/2 масло+ 1 каф . чашка разтопена мас или олио

ЗА ЗАЛИВКАТА;
200 мл прясно мляко
3 яйца
лъжичка захар....аз не сложих

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесете средно меко тесто
Оставете го да се отпусне за окло 20 минути
Разделете тестото на 5 топки




Разточете всяка топка на кръгла кора ,намажете с мазнина и поръсете със сирене.
Завийте на руло и после на охлюв подредете в тава,на дъното на която сте сложили хартия за печене.






Оставете отново да втаса (поотпусне)  до удвояване на обема си.

Залейте така оформената баница със заливката.
Изпечете на 180 градуса за окло 45-50 минути.








Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар