Тази питка е много подходяща за начинаещи.
Тя се приготвя лесно,бързо и е много вкусна!
Начина ,по който съм я приготвила ще видите тук...стъпка по стъпка!
ЗА МАЯТА:
1/2 кубче мая от 42 гр (жива мая)
1 ч лъж захар
100 мл вода затоплена
ЗА ТЕСТОТО:
500 -600 гр брашно
2 яйца + 1 белтък
сол-1 суп лъж
олио-5-6 суп лъж
оцет- 3-4 суп лъж
вода затоплена около 200 мл
ЗА ПЛЪНКАТА:
1/2 кг спанак
200-300 гр сирене
сусам за декорация
масло за намазване между корите или олио около 100 мл (разтопено масло )
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Активирайте маята ,като трите съставки разбъркайте и покрийте с кърпа до нейното '' кипване'' (активиране)
В дълбока купа пресейте брашното
Добавете изброените продукти последователно
Разбъркайте и замесете средно меко тесто
ОСТАВЕТЕ ГО ДА УЗРЕЕ ( ВТАСА) ЗА ОКОЛО 20 МИНИТИ
Разделете го на 4 топки и разточете на кръгли кори.
Намажете всяка кора с мазнина
Поръсете със сиренето и спанака ( по желание спанака можете леко да го бланширате или запържите и към него да добавите сиренето)
Наредете корите една върху друга,като последнате не намазвате и не поръсвате със плънката.
Поставете в средата чашка.
Разрежете на 8 ,или 12 триъгълника до края- от чашата навън.
Всеки триъгълник усучете два пъти на ляво ( може и на дясно)
Премахнете чашата.
ОСТАВЕТЕ ОТНОВО ПИТКАТА ДА ВТАСА (УЗРЕЕ) ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДО УДВОЯВАНЕ НА ОБЕМА СИ!
Намажете с жълтъка,олио и няколко капки прясно мляко.
Декорирайте със сусам по желание и изпечете на 180 градуса за около 50 минути.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Няма коментари:
Публикуване на коментар