вторник, 8 януари 2019 г.

EДНА ПОГАЧА ПОСЛУЧАЙ ИВАНОВДЕН,КОЯТО НАПРАВИХ ПО МОЯ ИДЕЯ!
В нашия род имаме много с това име- моят брат,племеницата ми,сина на племенницата,братовчедка ми,която ми е като сестра.
Така,че с много любов и фантазия спретнах тази питка в тяхна чест...





Необходими продукти:
ЗА МАЯТА:
1кубче мая (42 гр)
1 ч лъж захар
100 мл затоплено прясно мляко

ЗА ТЕСТОТО:
1,500 кг брашно
4 яйца + 1 белтък ( единия жълтък,оставете за намазване на питката)
Масло- 125 гр ( от него се отделя 2/3 за намазване между корите)
1 суп лъж сол
3-4 лъж кисело мляко.
Прясно затоплено мляко ( или вода)-500 мл

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесете средно меко тесто..
В дълбок съд пресейте брашното,направете кладенче.
Сложете всички споменати материали и омесете тестото,след като маята е активирана.
За да се получи хубава и пухкава питка аз много често удрям в плота тестото около 100 пъти.
Така направих и сега.
Оставете тестото да втаса ( узрее) около 20 минути.
Разделете тестото на 8 топчета.
Едното от тях поставете в средата на формата за торта с ринг в средата.
Диаметъра на формата е с 26 мм





Шестте топчета разточете на кръгли кори ,които намажете с мазнина.
Поставете корите една върху друга,като последната кора не мажете .



Завийте на руло и разрежете на триъгълници.
Тези триъгълници разположете около средното топче.




От последното топче разточете кръгла кора,която разрежете до края на 8 триъгълника.


Така образуваните листенца разположете върху охлювчетата,които наредихте около  средното топче.





Декорирайте със сусам.
Оставете питката да узрее отново.....ДО УДВОЯВАНЕ НА ОБЕМА СИ!
Намажете с жълък,олио и няколко капки прясно мляко.

Изпечете в гореща фурна на 180 градуса за около 45-50 минути.




ДА ВИ Е СЛАДКО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар