събота, 12 януари 2019 г.



ПИТКА ЦВЕТЕ СЪС СИРЕНЕ!
Днес отново с топла питка със сиренце....така ухаеща и топла в студените дни.
Спомена към детството ме връща всеки път,докосвайки се до толата фурна..
Използвах бяло тесто за декорация на питката.




Необходимите продукти,които са ви нужни:

ЗА МАЯТА:
1кубче жива мая
1 ч лъж захар
100 мл затоплена вода.

ЗА ТЕСТОТО:
400 затоплена вода
1,200 кг брашно
сол-1 суп лъж
5-6 лъж олио
3 ч лъж кисело мяко (ако нямате използвайте оцет)
2 яйца + 1 белтък,жълтъка го запазете за намазване на питката.
Сирене-300 гр
микс от семена за декорация
бяло тесто и резци за фигурките ( резците си ги закупих от слециален сайт за резци)
мазнина-мас,олио и масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесете тестото
Оставете го да поотпочине за около 20-30 минути
Разделете го на 6 топки,като едната е малко  по-малка от останалите 6 броя
Всичките 6 броя трябва да имат еднакъв грамаж,за да ви се получат фигурките еднакви

В тава с диаметър 32 см поставете на дъното хартия за печене,подмажете с олио
В средата на тавата поставете най-малкото топче-като средно.
Останалите 6 броя топчета разточете на кръгли кори
Всяка кора намажете с мазнината
Поръсете със сирене
Завийте на руло.
После завийте като геврек и поставете около средното топче
Така постъпете и с останалите топчета.
Оставете да узрее ( да втаса) за окло 30 минути- ДО УДВОЯВАНЕ НА ОБЕМА СИ!






ТАКА ОФОРМЕНАТА ПИТКА ,КОЯТО Е УДВОИЛА ВЕЧЕ ОБЕМА СИ ИЗПЕЧЕТЕ В ГОРЕЩА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА...
Малко преди да е изпечена извадете,и с поставете цветенцата ( маргаритките),които с белтък сте залепили към питката.
Запечете за малко и извадете.
Да вие сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар