понеделник, 3 декември 2018 г.

РЪЧНО ТОЧЕНА БАНИЦА С ПЛЪНКА
Тази рецепта е от моите тефтери,когато по магазините нямаше нищо...и ние,в къщи сами приготвяхме всичко за децата си.
Спомням си,че сутрин в учителската стая (цял живот съм работила това) тези,които нямахме часове а и в междучасията жените си разменяхме рецепти.
И сега,като отворя тефтерчето си виждам коя питка от коя колежка е,кой кекс по рецепта на кого е...за сладкишите също.
Такава беше баницата на  баба ми,която беше майстор в точенето  милата,но нейната плънка беше само със сирене.
Сега ви предлагам една по-различна от моето детство!

ЗА ТЕСТОТО: 
. 2 яйца
.1/2 мая
.1суп.лъж сол
.1 суп.л.захар(може и по-малко);
.1 каф.лъж олио и толкова оцет
.Вода за замесване-500 мл.
.Брашно около 1 кг.


ЗА ПЛЪНКАТА: 
.1 коф.кисело мляко,
.3 яйца
.300-400гр.сирене;
.1 бакпулвер,
.4 суп.лъж брашно.
Мазнина , която използвате за намазване на корите:
.Мазнина -(1/2 ч. ч. мас разтопена ,1/2 ч. ч.олио ,1/2 ч. ч масло)







Начин на приготвянето:
В купичка сложете 1/2 от кубчето мая
Дибавете 1 суп лъж захар
100 мл затоплена вода
Покрийте купичката с кърпа...и изчакайте да се активира маята ( да втаса)

ЗА ТЕСТОТО:

.2 яйца
.
.1суп.лъж сол

. 2-3 суп лъж олио 
.1 суп лъж оцет 
.Вода за замесване-500 мл.
.Брашно около 1 кг.



В дълбок съд изсипете пресятото брашно
Направете в средата кладенче
Добавете 2 яйца
1 сул лъж сол
2-3 суп лъж олио
1 суп лъж оцет
затоплена вода около 500 мл

Замесете средно меко тесто,което оставете да узрее около 20 минути.
Разделете узрялото тесто на малки топки...



Всяка топка разточете на кръгла кора,която назвате с мазнината ( може с 3 вида мазнини..или колкото решите вие)

Прегънете намазаната кора на две.
В полукръга,който получавате,намажете със сместта (плънката)



Това е пънката



После навийте на руло и  след това  на охлюв.
Сложете охлюва в средата на тавата,която предварително сте намазали с олио върху хартия за печене.







Оставете така подредената баница да втаса (узрее отново-20 минути)
Намажете с жътък ,олио и няколко капки прясно мляко.

Изпечете в гореща фурна на 180 градуса за около 50 минути.







ДА ВИ Е СЛАДКО!


Няма коментари:

Публикуване на коментар