събота, 15 декември 2018 г.

Тази погача специално посветих в памет на моя свекър,който ме обичаше като родна дъщеря.
Не успяхме да го изпратим в земния му път,тъй като бяхме далече от България...
Но чрез нея споменавам големия човек и баща!

Начина ,по който приготвих погачата,можете да видите от тук:




Прилагам и видео към начина на приготвяне,което ме впечатли...и от където взех идеята!

https://www.youtube.com/watch?v=zVi5F7QdjqU&t=1s




Продукти:
ЗА МАЯТА
1кубче жива мая-42 гр
към нея 200 мл прясно мляко
1 суп лъж захар
Маята се активира (втасва)

ЗА ТЕСТОТО:
2 яйца +1 белтък
200 мл топла вода или прясно мляко
1 каф чаша олио
1 суп лъж сол
2 лъж оцет
Брашно около 800-900 гр.
Куркума за оцветяване- 1-2 суп лъж
За намазване между корите използвайте 1/2 от маслото(125 гр)


Замесете средно меко тесто
Оставете го да втаса (да узрее) около 30 мин
Разделете тестото на половина


Едната половина разделете на 4-ри топки

Разточете на малки кръгчета,като всяко намазвате с масло
Всички кръгове сложете едно върху друго,като последното -НЕ НАМАЗВАЙТЕ С МАСЛО!....Поръсете леко с брашно.
4-те кръгчета разточете в голяма една кора
Разрежете кората (с диаметър,колкото дъното на тавата) на 16 триъгълника







ВСеки триъгълник разрежете в горния край,като върха промушете два пъти.
Долния край на триъгълника завийте до края му...








Положете ги в тавата
Така постъпете и с останалите триъгълника, в кръг на дъното на тавата.
Другата половина на тестото разделете на две ,като едното топче е малко...това което ще поставете в средата,а другото- по-голямото разточете на правоъгълна кора.




Намажете кората с масло
Завийте я на руло
Посипете с куркума и рулото завийте като охлюв .
Най-малкото топче намажете с масло,потопете в микс от сусам и семки и разположете в средата.
Рулото,което сте поръсили с куркума ,разрежете на шайби с помоща на нощица.





Оставете питката отново да втаса окло 20 мин.
Изпечете в гореща гурна на 18- градуса за около 45 минути...



Няма коментари:

Публикуване на коментар