Не успяхме да го изпратим в земния му път,тъй като бяхме далече от България...
Но чрез нея споменавам големия човек и баща!
Начина ,по който приготвих погачата,можете да видите от тук:
Продукти:
ЗА МАЯТА
1кубче жива мая-42 гр
към нея 200 мл прясно мляко
1 суп лъж захар
Маята се активира (втасва)
ЗА ТЕСТОТО:
2 яйца +1 белтък
200 мл топла вода или прясно мляко
1 каф чаша олио
1 суп лъж сол
2 лъж оцет
Брашно около 800-900 гр.
Куркума за оцветяване- 1-2 суп лъж
За намазване между корите използвайте 1/2 от маслото(125 гр)
ЗА МАЯТА
1кубче жива мая-42 гр
към нея 200 мл прясно мляко
1 суп лъж захар
Маята се активира (втасва)
ЗА ТЕСТОТО:
2 яйца +1 белтък
200 мл топла вода или прясно мляко
1 каф чаша олио
1 суп лъж сол
2 лъж оцет
Брашно около 800-900 гр.
Куркума за оцветяване- 1-2 суп лъж
За намазване между корите използвайте 1/2 от маслото(125 гр)
Замесете средно меко тесто
Оставете го да втаса (да узрее) около 30 мин
Разделете тестото на половина
Оставете го да втаса (да узрее) около 30 мин
Разделете тестото на половина
Едната половина разделете на 4-ри топки
Разточете на малки кръгчета,като всяко намазвате с масло
Всички кръгове сложете едно върху друго,като последното -НЕ НАМАЗВАЙТЕ С МАСЛО!....Поръсете леко с брашно.
4-те кръгчета разточете в голяма една кора
Разрежете кората (с диаметър,колкото дъното на тавата) на 16 триъгълника
ВСеки триъгълник разрежете в горния край,като върха промушете два пъти.
Долния край на триъгълника завийте до края му...
Положете ги в тавата
Така постъпете и с останалите триъгълника, в кръг на дъното на тавата.
Другата половина на тестото разделете на две ,като едното топче е малко...това което ще поставете в средата,а другото- по-голямото разточете на правоъгълна кора.
Намажете кората с масло
Завийте я на руло
Посипете с куркума и рулото завийте като охлюв .
Най-малкото топче намажете с масло,потопете в микс от сусам и семки и разположете в средата.
Рулото,което сте поръсили с куркума ,разрежете на шайби с помоща на нощица.
Оставете питката отново да втаса окло 20 мин.
Изпечете в гореща гурна на 18- градуса за около 45 минути...
Няма коментари:
Публикуване на коментар