неделя, 25 ноември 2018 г.

Днес е неделя и почти както всеки път-отново катми!
Много са харесвани от моето семейство,особено от мъжете...
А що се отнася до внука ни,който живее в България,по което време да му се доядът, аз ставам и приготвям,с много желание и любов.
Внуците са нашето продължение,нашия смисъл на живот...а когато ни гостуват рядко,всичко друго не е важно.

ПРОДУКТИ:
4-5 яйца
1 кубче (42 гр) жива мая
1л прясно мляко
1/2 л затоплена вода
1 суп лъж сол
брашно-1.200-1,300 кг

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
 Активирайте маята като към кубчето добавите 1 чаена лъж захар и 100 мл затоплена вода

Разбъркайте в голяма тенджера- яйцата,прясното мляко,водата солта и накрая добавете активираната мая и  брашното,което сте пресяли.
Всичко внимателно,разбъркайте и се постарайте получена смес да е малко по-гъста от боза.
Затворете капака на тенджерата и без да отваряте..и без да бъркате,отворете след повече от 1/2 час (ако е топло помещението)...До готовност за печене,изчакайте максимум 1 час.
Аз пека катмите напоследък в тефлонов тиган.




Загрейте котлона,намажете леко с масло и с черпака изсипете сместта в тигана.
Веднага ще се появят дупчиците.
След като сте опекли от едната страна,обърнете и от другата.
Готовата катма ,извадете в поднос или голяма чиния
Намажете с масло

По желание,катмите може да намажете с течен шоколад,по средата да добавите и банан.
Може само със сол и масло
Разбира се и със сирене,...
И всички останали ваши предпочитания.













Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар