четвъртък, 22 ноември 2018 г.

ДОБРЕ ДОШЛИ,ДРАГИ ПОЧИТАТЕЛИ НА МОЯ БЛОГ...С МОЯТА ПЪРВА ПУБЛИКАЦИЯ НА ПОГАЧА''ВЕТРИЛО''!
За начина на оформянето й се ръководих от видеото на Валентина Зуркан,на която благодаря ,и от която всички кулинари сме се учили и взаимствали.
Рецептата за тестото е моя.
Случая да я направя за Архангеловден специално за именниците ,които празнуват.
Много уханна,вкусна и лесна за изпълнение.
Начина на изработване,можете да видите тук!





ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

Продукти:
За маята-
1 кубче мая+1 ч лъжица захар+100 мл затоплена вода.
За тестото:
За тази дебелака ми отиде точно 2 кг брашно.
4яйца+1 белтък
1/3 от 125 гр немско масло ( или 5 лъжици чаени олио)
4 лъж кисело мляко
700 мл вода затоплена или прясно мляко.
Сол- 1 суп лъжица
Сирене-300 гр
С останалото масло и 100 мл олио намазвайте между корите.
НАЧИН НА ИЗРАБОТВАНЕ:

1.Маята активирайте със захарта и водата
В отделен съд пресейте част от брашното,като в средата направете кладенче.
Разбийте 4 яйца + 1 белтък ( жълтъка използвайте за намазване отгоре)
Добавете солта,киселото мляко,водата (700 мл) и мазнината.
Разбъркайте добре,добавете готовата мая и добавете останалото брашно.
Замесете средно меко тесто.
Оставете го да узрее(втаса) за окло 20 минути.


След като е втасало тестото, премесете го пак и разделете на 4 топки.
Всяка топка,разточете на кръгла кора.


Всяка кора намажете с мазнина от маслото и олио.
Поръсете със сирене.Поставете една върху друга корите,като с всяка постъпвате по този начин,КАТО ПОСЛЕДНАТА КОРА НЕ НАМАЗВАЙТЕ И ПОРЪСВАЙТЕ СЪС СИРЕНЕ.
Можете само да набрашните с брашно.
Започнете с оформянето на погачата.
Наредените кори разрежете на 8 триъгълника,но не докрая..
Всяко връхче на триъгълниците промушете отдолу,под 4-те кори и отново върнете в първоначалното им положение.










По желание,с дървена пръчка,можете да натиснете триъгълниците,както виждате от снимката.
Оставете така оформената погача да втаса отново-до удвояване на обема си.
Намажете я с жълтък,олио и прясно мляко (няколко капки)- да се получи гъста кашичка.

Изпечере в гореща фурна на 180 градуса,за около 40-45 минути.




Да ви е вкусно-една пухкава ,с невероятен мирис на масло пукавелка!


Няма коментари:

Публикуване на коментар